Haberleşme Genel Müdürlüğü “Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Kamu Görevlisi Kategorisi”nde Ödüle Layık Görüldü

Türkiye Bilişim Derneği tarafından bu yıl 7.ncisi gerçekleştirilen "Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi” 5 Mart 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde Ankara'da düzenlendi.

Siber güvenlik konusunda yenilikçi teknolojilerin, politika ve stratejilerin siber tehditlerle mücadele konusunda yapılan çalışmaların kamu ve özel sektör başta olmak üzere paydaşlarla istişare etme fırsatı yaratan etkinliğin açılış konuşmaları Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Sayın Rahmi AKTEPE, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim KIRAN ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Fatih SAYAN tarafından gerçekleştirildi.


Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Güvenlik Milli Güvenlik Meselesidir

Siber saldırıların önümüzdeki 10 yıl içinde küresel olarak iş dünyasını en çok endişelendiren ikinci risk olarak görüldüğünü belirten Sayan, “Kısacası bugün siber güvenlik, milli güvenlik meselesidir. Hava, kara, deniz ya da uzay savaşlarından da önce, siber dünya artık savaşın ilk cephesidir. Henüz fiili askeri müdahaleler gerçekleşmeden, kritik altyapılar ve şebekelerin siber saldırılara maruz kaldığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Siber saldırıların gerçekleştiği anda hemen tespit edilmesi, sanal ya da fiziksel bariyer inşa edilmesi, bölgesel ve ulusal anlamda siber güvenlik politikalarının geliştirilmesi zorunluluk arz ettiğini vurgulayan Sayan, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyetini sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin 2013 yılında kurulması ile siber güvenlik alanındaki organizasyonumuz için önemli bir adım attık. Devamında, savunmadan iletişime, sağlıktan enerjiye, finanstan eğitime kadar tüm sektörlerde kritik nitelikte binlerce kurum ve kuruluşta siber olaylara müdahale ekiplerinin kurulmasını sağladık.” açıklamasında bulundu.

Kritik altyapılarda ve siber güvenli alanında kullanılacak ürünlerin yerli ve milli üretimi üretim olması gerektiğinin altını çizen Bakan Yardımcısı Sayan, “Eğer siber saldırılarla mücadeleyi uçtan uca ve tüm ekosistemi kontrol edebilir şekilde yürütemezsek, aslında tam bir savunmadan bahsedemeyiz. Bu nedenle siber güvenlik konusunda ve kritik altyapılarda, şebekelerde kullanılan yazılım ve donanımların yerliliği ve milliliği için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Hep dile getirdiğimiz gibi üretmediğimiz yazılım ve donanımların güvenliğinden tam anlamıyla emin olamayız.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.


Haberleşme Genel Müdürlüğü’ne Ödül

Etkinlik kapsamında, milli imkan ve kabiliyetler ile özgün olarak siber güvenlik ürün, hizmet ve teknolojilerinin geliştirilmesine, siber güvenlik farkındalığının ulusal seviyede arttırılmasına, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine, bilimsel araştırma çalışmaların yapılmasına ve kamuda milli siber güvenlik ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına destek vererek siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlayan kurum ve/veya bireylere "Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Ödülleri" verildi.

“Siber Güvenlik Ekosistemine Katkı Veren Kamu Görevlisi Kategorisi”nde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planlarını hazırlayarak ulusal seviyede siber güvenlik çalışmalarına yön veren çalışmaları nedeniyle Haberleşme Genel Müdürlüğü adına Genel Müdürümüz Sayın Aysel KANDEMİR ödüle layık görüldü. 

Fotoğraflar